Jak smakuje i do czego dodawać czarny czosnek?
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Czarny czosnek ma miękką, delikatną i kremową konsystencję, jest też łagodniejszy dla przewodu pokarmowego od czosnku świeżego. Dzięki przebytemu procesowi dojrzewania traci typową ostrość smaku jaką ma w pierwotnej formie. Jego smak jest delikatny, słodkawy, zbliżony do suszonej śliwki. Smakuje doskonale sam bez żadnych dodatków. Pastą można smarować kanapki, przyprawiać sosy, dipy i sałatki. Jest doskonały do mięs i dań wegetariańskich. Sprawdza się także w deserach i czekoladzie. Idealnie komponuje się z winem, serem czy carpaccio. To wyjątkowy składnik, nie tylko zdrowy, ale też niezwykle interesujący pod względem smakowym. Warto się z nim oswoić i eksperymentować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *