Makaron ryżowy z krewetkami
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Składniki

200g makaronu ryżowego

300g krewetek

1 cebula

1 marchew

4 ząbki czosnku

4-6 ząbków czarnego czosnku

1 łyżka sosu sojowego

1 papryczka chili

sól morska

pieprz

1 papryczka chili

sól morska

pieprz

1. Makaron ryżowy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawić.

2.Krewetki obrać i osuszyć. Dodać do nich 2 łyżki oliwy sól morską, pieprz,  papryczkę chilli-posiekaną w drobną kosteczkę,1 łyżkę sosu sojowego oraz 4 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę. Wszystko wymieszać i odstawić na pół godziny, aby smaki się połączyły.

3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać startą marchew oraz posiekaną w kostkę cebulę, smażyć przez około 3 minuty. Dodać krewetki z marynatą i smażyć przez kolejne 2 minuty.

4. Na koniec dodać ugotowany wcześniej makaron ryżowy, wymieszać wszystko i chwilę podsmażyć.

5. Do tak przygotowanej potrawy dodać świeżą bazylię oraz ząbki czarnego czosnku.

Możliwość komentowania została wyłączona.