200g makaronu ryżowego
300g krewetek
1 cebula
1 marchew
4 ząbki czosnku
4-6 ząbków czarnego czosnku
1 łyżka sosu sojowego
1 papryczka chili
sól morska
pieprz
1 papryczka chili
sól morska
pieprz
1. Makaron ryżowy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawić.
2.Krewetki obrać i osuszyć. Dodać do nich 2 łyżki oliwy sól morską, pieprz, papryczkę chilli-posiekaną w drobną kosteczkę,1 łyżkę sosu sojowego oraz 4 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę. Wszystko wymieszać i odstawić na pół godziny, aby smaki się połączyły.
3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać startą marchew oraz posiekaną w kostkę cebulę, smażyć przez około 3 minuty. Dodać krewetki z marynatą i smażyć przez kolejne 2 minuty.
4. Na koniec dodać ugotowany wcześniej makaron ryżowy, wymieszać wszystko i chwilę podsmażyć.
5. Do tak przygotowanej potrawy dodać świeżą bazylię oraz ząbki czarnego czosnku.