4 dzwonki łososia
mała cukinia
1 czerwona papryka
5-6 ząbków czarnego czosnku
sok z połowy cytryny
sos sojowy
3 łyżki masła
łyżeczka skórki cytrynowej
łyżeczka cukru
sól, pieprz
1. Łososia umyć, osuszyć, skropić sosem sojowym oraz sokiem z cytryny. Doprawić solą pieprzem i odstawić.
2. Cukinię i paprykę pokroić w kawałki. Na patelni roztopić 2 łyżki masła z 1 łyżeczką cukru. Warzywa wrzucić na patelnię i podsmażyć ok. 3 minut. Podlać niewielką ilością wody, przykryć i dusić ok. 5 minut.
3. Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego włożyć uduszone warzywa, na nich umieścić łososia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. Piecz ok. 30 min.
Można podać z chipsami z batata.