300 g krewetek
2 suszone mini papryczki lub łyżeczka posiekanej papryczki chilli
4 ząbki czosnku
6 ząbków czarnego czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki soku z cytryny
6 łyżek oliwy
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól, pieprz
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
2. Włóż naczynie żaroodporne na około 10 minut
3. W tym czasie na patelni rozgrzej oliwę z posiekanym czosnkiem i papryczkami
4. Po minucie wrzuć krewetki, zwiększ promień, dodaj sól, pieprz oraz słodką i ostrą paprykę. Smaż przez około 2 minuty z każdej strony
5. Dołóż natkę pietruszki, skrop sok z cytryny i smaż przez kolejne 2 minuty
6. Nagrzane naczynie wyjmij z piekarnika i przełóż do niego zawartość patelni. Dodaj czarny czosnek i serwuj z tostami, dopóki krewetki są skwierczące