Czarny makaron z krewetkami
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Składniki

120 g krewetek (mogą być mrożone)

120 g czarnego makaronu (barwionego sepią)

1 łyżka masła

2 łyżki oliwy extra vergine + do podania

3-4 ząbki czosnku

5-7 ząbków czarnego czosnku

kawałek (około 1/3)

papryczki chilli

parmezan drobno tarty

1. Krewetki rozmrozić, dokładnie osuszyć. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie

2. Na patelni roztopić masło z 1 łyżką oliwy oraz z pokrojonym na cienkie plasterki czosnkiem. Smażyć na małym ogniu przez około 1 – 2 minuty aż czosnek zmięknie

3. Dodać drugą łyżkę oliwy, włożyć krewetki, doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną papryczkę chili (bez pestek) i smażyć przez około pół minuty

4. Przewrócić krewetki na drugą stronę i smażyć przez kolejne pół minuty

5. Dodać odcedzony makaron, czarny czosnek i wymieszać, polać dodatkową oliwą extra vergine, posypać startym parmezanem

Możliwość komentowania została wyłączona.