120 g krewetek (mogą być mrożone)
120 g czarnego makaronu (barwionego sepią)
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy extra vergine + do podania
3-4 ząbki czosnku
5-7 ząbków czarnego czosnku
kawałek (około 1/3)
papryczki chilli
parmezan drobno tarty
1. Krewetki rozmrozić, dokładnie osuszyć. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie
2. Na patelni roztopić masło z 1 łyżką oliwy oraz z pokrojonym na cienkie plasterki czosnkiem. Smażyć na małym ogniu przez około 1 – 2 minuty aż czosnek zmięknie
3. Dodać drugą łyżkę oliwy, włożyć krewetki, doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną papryczkę chili (bez pestek) i smażyć przez około pół minuty
4. Przewrócić krewetki na drugą stronę i smażyć przez kolejne pół minuty
5. Dodać odcedzony makaron, czarny czosnek i wymieszać, polać dodatkową oliwą extra vergine, posypać startym parmezanem